De zomer komt er weer aan. Als je over een tuin beschikt, liggen er wellicht heerlijke momenten in het vooruitzicht. Bovendien zorgt het mooie weer ervoor dat je eindelijk werk kunt maken van dat tuinhuis om je spullen in op te bergen. De beste omstandigheden voor de opbouw zijn immers droog en windstil weer. Alleen: een tuinhuis bouwen, hoe pak je dat aan? We overlopen samen de stappen.

tuinhuis bouwen

Een tuinhuis bouwen: heb je een vergunning nodig?

Sinds december 2010 heb je in België voor de meeste kleine constructies, zoals een tuinhuis, geen bouwvergunning meer nodig. De precieze voorwaarden verschillen wel in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Over het algemeen moet je in Vlaanderen onder de 40 m² blijven, terwijl je in Brussel slechts 9 m² ter beschikking krijgt. Als je geen vergunning moet aanvragen, heb je ook geen meldingsplicht. Toch is het altijd een goed idee om de plaatsing van een tuinhuis te melden bij je gemeente om geschillen te voorkomen.

Soort tuinhuis kiezen

Zolang je je aan de voorwaarden houdt, ben je relatief vrij in de uitwerking van je tuinhuis. Je hoeft geen architect in te schakelen en kunt het gerust zelf (laten) plaatsen. table de jardin bois Maar eerst moet je natuurlijk kiezen welk soort tuinhuis je wilt. We zetten de beslissingen op een rijtje:

  • Paneelbouw of blokhutsysteem: bij paneelbouw worden de planken van de wanden van je tuinhuis op een raamwerk van balken bevestigd. Het grote voordeel hiervan is dat de balken beschermd zijn tegen vocht. Bij het blokhutsysteem worden de planken in elkaar gestapeld. Het hout kan dan sterker krimpen en uitzetten, maar bij de juiste houtsoorten zorgt dat niet voor problemen.
  • Het materiaal: hoewel de meeste tuinhuisjes van hout worden gemaakt, kun je ook kiezen voor kunststof of aluminium. Hout is evenwel het meest authentieke materiaal en ecologisch het meest interessant – op voorwaarde dat je er geen tropische houtsoort uitpikt. Bovendien geldt de vrijstelling van bouwvergunning niet voor tuinhuizen uit kunststof of metaal. Wanneer je voor hout kiest, moet je wel nagaan of de door jou gekozen houtsoort nog extra behandeld moet worden tegen vocht. Populaire houtsoorten voor tuinhuizen zijn vurenhout en grenenhout. Die zijn redelijk goedkoop, en met de juiste behandeling ook behoorlijk duurzaam. picknicktafel
  • Zelfbouwpakket of je tuinhuis helemaal zelf construeren: aan zelfbouwpakketten voor tuinhuizen is er tegenwoordig geen gebrek, maar let wel goed op de afmetingen. Natuurlijk kun je je tuinhuis ook helemaal zelf ontwerpen en samenstellen.
  • Romantisch, modern, stoer of klassiek: tuinhuizen zijn beschikbaar in allerlei stijlen. Ga jij voor een Zweedse blokhut of een lieflijk prieel? Laat je inspireren!
  • De functie van je tuinhuis: wordt het een opbergplek, buitenverblijf, poolhouse, sauna of repetitieruimte? Afhankelijk van je noden zijn bepaalde voorzieningen aangewezen ook voor
    Tuinmeubelen , table de jardin,

Een tuinhuis bouwen begint bij een goede fundering

Voor je aan de slag gaat met hamer en zaag, moet je de ondergrond van je tuinhuis voorbereiden. De wanden van je tuinhuis moeten immers in grond verankerd worden, en die moet daarom stabiel én droog zijn. Om waterschade te voorkomen, moet je tuinhuis ook waterpas staan. Daarom wordt eerst een laag van de bodem afgegraven en opgevuld met ophoogzand. Meestal kiest men als fundering voor een vloerplaat van beton, al kun je ook een tegelvloer aanleggen. lits enfant

Als het beton glad afgewerkt wordt, heb je meteen een vloer in je tuinhuis. Je kunt natuurlijk nog steeds een vloer bovenop het beton plaatsen. kinderbett Dan voorzie je het best een laag grind tussen de betonlaag en je vloer. Eventueel kun je een kelder onder je tuinhuis voorzien: in dat geval moet je natuurlijk een groter gat graven en met een stevige stenen de constructie opbouwen.

De wanden van je tuinhuis bouwen

Wie voor een zelfbouwpakket kiest, heeft meestal twee opties voor de wanden. Het prefab-systeem is uiteraard het eenvoudigst: je moet de wanden enkel in elkaar vijzen en verankeren in de fundering. Daarnaast kun je de wanden zelf monteren met een soort van kliksysteem. Dat is iets ingewikkelder, maar zeker doenbaar. De écht handige harry’s kunnen hun tuinhuis natuurlijk zelf ontwerpen en samenstellen. Dat begint bij een goede bouwtekening – die je al dan niet ergens online hebt gevonden –  en het benodigde materiaal op maat (laten) zagen. Tip: hou rekening met het verschil tussen binnen- en buitenmaat en neem je tijd om het project tot een goed einde te brengen. parkbank

Zet er een dak op!

Een dak lijkt misschien vooral praktisch, maar is ook cruciaal voor de stijl van je tuinhuis. Zo zie je een plat dak meestal op moderne tuinhuizen, terwijl een zadeldak perfect bij een klassieker exemplaar past. Laat – indien mogelijk – het dak uitsteken, zodat de wanden beschermd zijn tegen de regen en je straks een fijn afdak hebt om onder te zitten. Afhankelijk van de vorm, zijn er verschillende soorten dakbedekking die in de aanmerking komen. Zo is roofing (of bitumen) vooral geschikt voor platte en lichthellende daken. Roofing kun je makkelijk zelf bevestigen door het materiaal te lijmen of te smelten. Andere voordelen van roofing: het vergt weinig onderhoud en kent een lange levensduur. Ook golfplaten of EPDM-rubber zijn opties. Op een hellend dak ben je meestal beter af met dakpannen. Er bestaan heel wat soorten, maar het vaakst zie je ‘shingles’; platte dakpannen die uit roofing gemaakt zijn.

Tip: ongeacht je dakbedekking voorzie je het best een dakgoot. Zo voorkom je plassen op het dak, wat cruciaal is om lang van je dak te genieten.

Afwerking en onderhoud

De meeste houtsoorten moet je impregneren om ze tegen rot, schimmel en insecten te beschermen. Ook regelmatig beitsen of verven is noodzakelijk om vochtproblemen te voorkomen. Er bestaan ook houtsoorten die dit onderhoud niet nodig hebben, al zijn die vaak wat duurder. Verder geef je het dak van je tuinhuis het best minstens een keer per jaar een groot onderhoud. Zeker na de herfst is het aangewezen om de bladeren uit de dakgoot te verwijderen en het dak te controleren op schade. Wil je je tuinhuis ook op koude dagen gebruiken? Dan mag isolatie zeker niet ontbreken.