WOONKAMER INRICHTEN

Steeds meer mensen kiezen ervoor de werkplek te integreren in de woonkamer. Dit heeft als voordeel dat je nauwer betrokken bent bij het familieleven en dat je bovendien minder energie zal verbruiken tijdens de koude wintermaanden. Een home office in de woonkamer heeft op zijn beurt enkele praktische gevolgen. Zo kunnen rondslingerende documenten, kabels en computers een rommelige indruk nalaten. Hier vind je alvast enkele nuttige tips terug om een geslaagde balans te creëren tussen werk en ontspanning.

LOCATIE VAN HET BUREAU

Een goede positionering van de werkplek is de belangrijkste stap bij het integreren van een bureau in de woonkamer. Je zal moeten zorgen voor natuurlijk licht, een aangename omgeving en last but not least voldoende privacy!

Een duidelijke afscherming tussen privé en werk is de belangrijkste factor bij het integreren van een werkplek in de woonkamer. Positioneer de werkplek zodanig dat bezoekers en familie niet langs de werkruimte hoeven te lopen. Dit kan je doen door het bureau meubel in een “dode hoek” te plaatsen en er voor te zorgen dat je bureau geen tussenstop is tussen 2 ruimtes.

CIRCULATIE WOONKAMER-BUREAU

PERFECTE CIRCULATIENIET AANGEWEZEN CIRUCLATIE
Gang > woonkamer > bureauKeuken > Bureau > Woonkamer
Eetkamer > woonkamer > bureauGang > bureau > woonkamer
Keuken > woonkamer > bureauEetkamer > bureau > woonkamer

Indien je uit praktische overwegingen het bureau centraal moet plaatsen, is het aangeraden om een divider of afscherming te plaatsen. Dit kan gebeuren door middel van een laag muurtje of lage bergmeubels. Bij een te hoge afscheiding zal de werkplek claustrofobisch aanvoelen en kan ook het ruimtegevoel van de woonkamer doorbroken worden. Het voordeel van een lage afscheiding is dat je je niet naar de muur moet positioneren. Je kan gerust zicht hebben op de woonkamer terwijl alle rommel netjes verstopt zit achter de afscheiding.

WERKPLEK IN DE WOONKAMER: VERLICHTING

Om de ogen zo min mogelijk te belasten is het aangewezen om je bureau te plaatsen op een locatie weer veel natuurlijk daglicht aanwezig is. Ook een correcte plaatsing van kunstmatige verlichting is heel belangrijk. Om zeker te zijn dat je geen storende lichtinval zal hebben op de werktafel of op het computerscherm test je dit best eerst uit op verschillende momenten van de dag. Heb je toch last van invallend licht dan kan je ook ondergordijnen plaatsen die de zonnestralen filteren zonder het licht tegen te houden.